Kendimize iyi bakmak yaşam kalitemiz üzerinde etkilidir. Kendimize iyi baktığımız zaman çocuklarımız ve çevremiz için verimli ve üretken olabiliriz. Sürekli kendimizi halsiz hisseder, enerji yoksunluğu hisseder, olumsuz ruh hali içinde bulunursak hem kendimiz, hem de başkaları için ne kadar verimli olabiliriz? Gelecek kuşaklara nasıl örnek olabiliriz?
Verimli bir yaşam öncelikle kişinin kendisiyle barışık olması, vücuduna ve ruh sağlığına önem vermesi, düşüncelerine (nasıl düşündüğüne, düşüncelerinin içeriğine ve enerjisine) dikkat etmesiyle yakından ilişkilidir.
-Kişinin hareketli bir yaşam tarzını benimsemesi, yürüyüş, spor, hareketli olmak gibi durumlara önem vermesi (Hareket hem vücut sağlığı hem de ruh sağlığına iyi gelir)
-Sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmek (dengeli ve sağlıklı beslenmek hem vücudumuzu, hem de psikolojik durumumuzu olumlu etkiler, özellikle sebze ve meyvelerin psikolojik durum üzerine olumlu etkileri olduğu ifade edilmektedir)
-Düşünce yapısı/psikolojik sağlık (olumsuz , çözümsüz ve aynı şekilde sürekli tekrarlanan düşünceler psikolojik sağlığımızı ve ilerleyen dönemlerde olumsuz psikoloji ve enerji düşüklüğü sebebiyle vücut sağlığımızı da olumsuz etkilemeye başlayabilir. Bunun yerine olumlu, çözüm üretmeye yönelik düşünceler içerisinde olmak, kendimiz ve başkalarına yönelik yapıcı duygular geliştirmek gereklidir. İç huzuruna sahip olmak ve enerjimizin pozitif olduğunu hissetmek her birey için oldukça rahatlatıcıdır.
Düşünce yapısının zarar görmesi ve kişinin içinde bulunduğu olumsuz ruh hali ile baş edememesi bazı davranış problemlerini ve bağımlılıkları beraberinde getirebilmektedir. Bunlardan bazıları:
*Aşırı kızgınlık ve öfke sergileme- kendini hep haklı görme- sürekli çevreyi suçlama, sürekli şikayet
*Yeme bağımlılığı
*Başkaları üzerinde kontrol sahibi olma bağımlılığı
*Hep haklı olma isteği
*Başarı bağımlılığı
*Hastalık bağımlılığı- hatta bazen hasta kişinin -bilinçli olmasa bile- iyileşmek için seçenekler sunulduğunda bunları uygulamadığını çünkü hastalığını şikayet etmek ya da ilgi çekmek için bir araç haline getirdiğini gözlemleyebiliriz
*Madde-alkol kumar gibi diğer bağımlılıklar
Tüm bunlardan yola çıkarak nasıl düşündüğümüzün bizi ciddi anlamda etkilediğini söyleyebiliriz. Sürekli tekrar eden, bizi üzen, umutsuzlaştıran düşünceler mi beynimizde yankılanıyor? Pasif bir şekilde bunları mı dinliyoruz? Yoksa kendimizden kaçarak bunları susturmaya mı çalışıyoruz? Çözüm kaçmak mıdır? Yoksa muhakeme hataları yapıyor olabilir miyiz?
Kusurlu muhakeme olumsuz sonuçları beraberinde getirecektir. Düşünmeksizin hareket etmekten, karagözlü bir şekilde olayların ortasına atlamaktan kaynaklanan muhakeme hataları da mevcuttur. Bunun nedeni ise olguları ortaya çıkarmak, olayları etraflıca düşünmek için yeterli zamanın ayrılmayışıdır. Bazı sıkıntılar da hoşa gitmeyen durumlarla yüzleşmeyi istememekten, bunları hesaplarımızın dışında bırakmamız nedeniyle oluşur.
Durumları sürekli ertelemek olayların gitgide dağ gibi büyümesine ve içinden çıkılmaz bir hale gelmesine yol açabilir. Dikkatsiz davranmak ayrıntıları gözden kaçırarak temkinli davranmamıza engel teşkil edebilir. Başkalarına karşı anlayışsız ve acımasız davranışlar sergilemek ise başkalarının kızgınlığının bize yönelmesine ve bize karşı olumsuz tutum ve davranışlar sergilemelerine yol açabilir.
Aslında bir çok kez, başımıza gelenler için çevreyi suçlarken, bunlara hesaplarımızın ve planlamalarımızın dışında bıraktığımız detayların neden olduğunu anlayabiliriz, tabii etraflıca düşünürsek…
Şikayet ettiklerimize bir bakalım, peki biz ne yapıyoruz, nasıl davranıyoruz ve ortaya nasıl kombinasyonlar çıkıyor. Bir de biz farklı davranırsak nasıl kombinasyonlar ortaya çıkabileceği üzerinde bir düşünelim. Bazen elimizde yemek yapmak için aynı malzemeler olur ancak malzemelerin azlık-çokluk oranı ve farklı baharat karışımlarıyla farklı çeşitlerde yemekler ve lezzetler elde edebiliriz. Aynı girdiye farklı nüanslar ekleyerek farklı çıktılar elde edebiliriz, yeter ki zorlandığımız durumlar üzerinde çözüm odaklı düşünelim ve kendi gücümüzün farkına varalım. Unutmayalım ki her olayda az ya da çok bir seçim şansımız vardır ve seçimimiz ortaya çıkacak sonuçlar üzerinde etkilidir.
(21.09.2019- Gelişimin Gücü Blogspotta yayınlanmıştır)